Dünyadaki en büyük cesurca davranış nedir biliyor musunuz? Bütün olumsuzluklara karşın olumlu düşünmeye inat etmek!

Yeşildokunuş ( Mart 2012)

Web sitemde istediğini arayabilirsin

1 Eylül 2011 Perşembe

Kelebeği Kurtarmak


Yazar                 G. Willow Wilson
Yayınevi             Derin Kitap
Sayfa Sayısı       272   
Tür                    Anı - roman

Yazarın kendi hayatından bir kesiti anlattığı bir kitap Kelebeği Kurtarmak. Ateist bir aileden gelip Müslüman olma süreci anlatılıyor.
Kitap genelde Mısır'da geçiyor.  Mısır'ın her kitapta güzel bir şey olduğunun anlatılmasına rağmen Kelebeği Kutarmak'ın Mısır'ı oldukça kirli ve sıkıcı oluşu, gerçekleri göstermesi yönüyle bana hayli ilginç geldi. Kitabın adı kelebeği kurtarmak olmasına karşın kitabın orjinal ismi Kelebek Camii ve Türkçe'ye çeviri yapılırken Kelebeği Kurtarmak adının konulması biraz fantezi olmuş diyebiliriz.   Kelebek Camii’nin özelliği harikulade güzel bir camii oluşu ancak çevresindeki yapılarca sıkıştırılmış ve bastırıldığı için adeta tuzağa düşmüş bir kelebeğe benzemesi sebebiyle belki de yazara göre İslamiyet’in belki de kendi içinde bulunduğu durumu anlatıyor.  Yazar bazı yerlerde İslamiyet’in modern bir din olduğundan bahsediyor. Yazar; aşırı İslamcıların, radikallerin bu modern ve güzel dini bir dar bir kalıba sokma uğraşında olduğunu görüyor. Yazar Willow'a göre belki de bu kelebeği sıkışmış bu ortamdan kurtarmak için Batı'yla İslam arasında bir köprü kurmak gerekiyor.
Kitapta dikkatimi çeken en önemli şey, yazarın bazı şeyleri es geçmiş olması.  Yazar Wilson, Hristiyanlık'tan İslamiyet’e aşırı derece hızlı bir geçiş yapıyor. Neredeyse bodoslama dalıyor. Ayrıca daha önceden Tanrı'ya inanmayan biri içinde oldukça şüpheli bir durum gibi gözüktü bana.  Yazarın İslamiyet konusunda takındığı tutumu da oldukça sığ buldum ve samimi bulmadım. İslamiyet hakkında düşüncelerini belirtirken nedense hep olumlu yönlerini belirtmesi ve eleştirel bir bakışla yaklamaması oldukça düşündürücü geldi bana. Yazarın ailesi, Willow'un Müslüman olduğunu öğrendiğinde hiç tepki vermeden kızlarının Müslüman olmasına saygıyla karşılamaları bana oldukça tuhaf geldi. Yabancı bir ülkede yabancı bir adamla evlenmesine ya da din değiştirmesine pek karşı çıkmadılar. Sanki her şey olması gerektiği gibi gidiyordu.
Kitap hakkında olumsuz düşüncelerim oldukça ağır basıyor. Olumlu olarak gördüğüm şey, İslam coğrafyasının durumunu ana hatlarıyla sunması ve Mısır'ı oldukça gerçekçi anlatması. Olumsuzluklara gelince, genel olarak kitap zaman harcanacak ya da zevk alınacak bir kitap değil. Adı da bir aldatmaca. Adına bakıp çok şey umduğunuz kitaptan çok az şey alarak bırakıyorsunuz. Kitabı İslamiyet’i neden seçtiğini merak ettiğim almıştım ama onu da bulamadım. Kitabı okuyup bitirdiğimde yazar Willow Wilson'un bu kitabı İslamiyet'e olan ilgiyi arttırmak için çıkardığı, bir şeyleri değiştirmek için birileri tarafından yazdırılan bir kitap düşüncesi olduğu ağır bastı bende. Bu bağlamda Wilson'nun bir kültür ajanı da olabileceğini düşünüyorum.